top of page

Viikon vinkki - räpylän asento

Räpylän asento on usein maalivahdille hyvin yksilöllinen ja henkilökohtainen asia. Jokaisella veskarilla on oma fiiliksensä mistä ja miten saa kiekkoa parhaiten kiinniottokäsineensä poimittua.

Mikä olisi sitten ideaali räpylän asento? Ensinnäkin olisi ihanteellista, että räpylä ja räpylän pussi osoittavat lauottavaa kiekkoa kohti. Tällöin fysiikan lakien mukaan kiekko löytää tiensä räpylään nopeiten ja vaivattomimmin.

Laukaisuhetkellä kiekon lähdettyä pelaajan lavasta, maalivahdilla on usein alle sekunti reaktioaikaa lentävän kiekon kiinniottamiseen. Mikäli räpylää ja räpylän pussia ryhdytään kääntämään kiekkoa kohti vasta torjuntahetkellä tai laukauksen jo lähdettyä pelaajan lavasta, tekee maalivahdin käsi ylimäärisen liikkeen, mikä saattaa kestää muutaman sadasosasekunnin, maksaen maalivahdille irtokiekon räpylästä tai osuman räpylän levyihin. Tämän vuoksi torjunta-asento ja räpyläkäden valmius sekä räpylän pussin kohdistus kiekkoa kohti on tärkeää, jotta räpylällä saadaan kiekkoa kiinni nopeissakin pelitilanteissa ja yllättävistä laukaisupaikoista.

Se, pidetäänkö räpylää hieman ylempänä olkapään vieressä vai alempana lantion korkeudella on sitten ehkä enemmän makuasia. Joskus on todettu että kädet olisi hyvä olla samassa tasossa torjunta-asennossa, ettei hartia-linja mene vinoon. Mikäli räpylän nosto vaikuttaa hartialinjaan tätä kallistavasti, silloin varmaan kannattaakin pitää käsiä samassa tasossa ja räpylää hieman alempana.

Ylempänä olkapään vieressä ja hieman sen alapuolella räpylää pitäessä maalivahti peittää maalin sivustan ja yläosaa melko kokonaisvaltaisesti. Samalla räpylä on helppo nähdä sivulla, eikä räpylä ole tuplapeitossa minkään kehon osan kanssa, mitkä molemmat helpottavat kokonaisvaltaista ja hallittua torjumista räpyläpuolelta. Kuitenkin ylempänä räpylää pitäessä kannattaa välttää sormien kääntämistä ylöspäin. Tällöin kainaloon avautuu turhaa tilaa ja käden liikerata on pitkä alaviistoon patjan eteen.

Summa summarum, pääasia että räpylä on vartalon edessä aktiivisena ja niin sanotusti valmiina torjumaan! Paikkaa ja korkeutta sitten löytämään ja säätämään oman maun ja fiiliksen mukaan!

Tsekkkaa Lupausten viikon vinkki ja opiskele lisää rällävinkkejä!


Comments


bottom of page