top of page

Aktiivisen alkulämmön kautta valmiina toimintaan

Alkulämmittelyn tavoitteena on valmistaa kehoa harjoitukseen. Kun elimistö on lämmin ja vetreä, on turvallista lähteä tekemään kovatehoista liikuntasuoritusta ja keho on usein myös valmiimpi toimimaan täydellä teholla itse suorituksessa.

Alkulämmittelyn tulisi olla kehoa aktivoivaa toimintaa. Turhien venähdysten ja revähdysten ennaltaehkäisemiseksi lihakset tulisi aina lämmittää huolellisesti ennen aktivoivia liikkuvuus- ja lihaskuntoliikkeitä. Olisi myös oltava tarkkana, että lihakset eivät rentoudu liikaa ennen suoritusta, jonka vuoksi tulisi välttää liian pitkiä, lihasta rentouttavia venytyksiä.

Turvallinen alkulämmittelyn suoritustapa on aluksi lämmittää kehoa nostamalla hieman sykettä ja hikeä pintaan. Kun lihaksisto on lämmin, voidaan turvallisesti aloittaa vartaloa avaavat liikkuvuusliikkeet. Tässä on kuitenkin oltava tarkkana, että lähdetään rauhassa liikkeelle ja vältetään äkkinäisiä repiviä liikkeitä. Aktivoivissa liikkuvuus- ja venyttelyliikkeissä olisi hyvä lähteä etenemään asteittain, aluksi hieman pienemmillä liikelaajuuksilla rauhallisesti venyttäen ja sitten hiljalleen liikelaajuutta ja venytyksen lujuutta lisäten. Kun vartalo on lämmitelty ja avattu, voidaan lähteä turvallisesti kohti nopeuden hermottamista ja lopullisen terävyyden hakemista itse suoritusta varten. Kun nopeus on haettu alkulämmittelyn kautta juuri ennen suorituksen alkamista, on keho valmis nopeaan ja sähäkkään toimintaan heti suorituksen alkumetreillä.

Lupausten maalivahtialkulämmittelyssä edetään johdonmukaisesti alkulämmittelyn järjestystä noudattaen kohti parasta vireystilaa itse suoritusta ajatellen eli kiekkojen huolellista pysäyttämistä, tarkkaa sijoittumista ja vikkelää liikkumista jäällä heti jääharjoituksen tai pelitapahtuman alusta alkaen. Kaikkeen lämmittävään ja suoritukselle virittävään toimintaan on yhdistetty silmä-käsi-koordinaatioliikkeet sekä maalivahdille lajinomainen liikkuminen ja eläytyminen. Lopun nopeusharjoitteissa syvennytään jo itse pelikäsityksellisiin asioihin kuivalla maalla. Näin ollen alkulämmittely palvelee maalivahdin fyysistä toimintaa ja lisäksi henkisiä ominaisuuksia valmistaen maalivahdin kokonaisvaltaisen valppaana olemisen heti harjoitus- ja pelitapahtuman alusta alkaen.

Tsekkaa video, opiskele liikkeet, ota lämmittely osaksi arkeasi ja ole valmiimpi maalissa heti suorituksen alusta alkaen!


Comments


bottom of page