top of page

Entiset lupaukset - PRO Corner - Mika Norja (Espoo United)

Mika Norja on kulkenut vaiherikkaan ja mielenkiintoisen polun ammattimaalivahdiksi. 33-vuotias lohjalainen pelasi ensimmäisen SM-sarjatason ottelunsa vasta 26-vuotiaana Helsingin IFK:n paidassa. Tuota ennen Norja oli kierrellyt useamman vuoden ensin junioreissa 2. ja 3. korkeimpia sarjatasoja, sitten miehissä 2-divisioonaa ja Suomi-sarjaa, ennen päätymistään RoKin maalinsuulle miesten Mestikseen kaudeksi 2009-2010.

Rovaniemellä Norjan asema Mestis-tason ykkösmaalivahtina ei ollut itsestään selvä. Tuohon aikaan heikkotasoisen rovaniemeläisjoukkueen maalivahteina toimivat niin ikään pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat nuoret Karri Herranen ja Timo Lindström, jotka syrjäyttivät Norjan ykkösmaalivahdin paikalta kesken kauden. Norja siirtyikin kevääksi 2010 Kiekko-Laseriin pelaamaan Suomi-sarjaa. Ironista on se, että Kiekko-Laser pudotti samana keväänä RoKin Mestiksestä Suomisarjaan karsintasarjan otteluissa Norja maalinsuullaan. Hyvin sujuneen kevään ja Mestis-karsinnan jälkeen Norja raivasi muutaman mutkan jälkeen itsensä takaisin pääkaupunkiseudeulle ja Mestikseen Kiekko-Vantaan paitaan pelikaudelle 2010-2011.

Tuohon aikaan Kiekko-Vantaalla oli yhteistyö Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa, mikä mahdollisti Mestis-pelaajien opiskelun ja jääkiekon pelaamisen yhdistämisen samaan aikaan. Tuolloin 25-vuotiaan Norjan tavoitteena oli suorittaa ammattikorkeakoulututkinto Laureassa ja samalla nauttia Mestis-tason jääkiekosta miettimättä sen pidemmälle. Kausi 2010-2011 oli Norjalta nappisuoritus ja lopulta hän pelasi Lohipaidoissa Mestiksen runkosarjassa 37 ottelua torjuntaprosentilla 92,20.

Hienon Mestis-kauden jälkeen Norja käväisi Espoossa try outilla Bluesin liigamiehistössä, mutta jäi ilman sopimusta. Hieman myöhemmin, syyskuussa 2011 Helsingin IFK:n liigajoukkueessa tuli maalivahtitarvetta loukkaantumisten vuoksi. IFK oli pannut merkille Lohjan Kisaveikkojen kasvatin hyvät otteet Kiekko-Vantaassa edelliskaudella ja päätti kutsua Norjan liigamiehistöönsä syksyllä 2011. Norja pelasikin harvat näyttöpaikkansa varsin mallikkaasti liigatasolla, viettäen kuitenkin kevään 2012 KooKoon paidassa Mestiksessä, IFK:n maalivahtiosaston tervehdyttyä. Kausi 2012-2013 meni niin ikään Liigan ja Mestiksen välillä, jonka jälkeen Norja vietti vuodet 2013-2015 Ruotsissa pelaten Allsvenskania, Ruotsin toiseksi korkeinta sarjatasoa. Viimeiset pari kautta Norja vartioi Jukureiden maalinsuuta ensin Mestiksessä ja viime kaudella 2016-2017 Liigassa, ennen muuttamista takaisin kotiseudulleen Lohjalle ja sopimusta Espoo Unitedin Mestis-joukkueen kanssa täksi kaudeksi.

Norja kertoi Lupauksille aina nauttineensa itse jääkiekon pelaamisesta ja sen tuomista mahdollisuuksista sen kummempia miettimättä. Juniorina hän piti pelaamisesta oman kylän kavereiden kanssa mukavassa urheilullisessa ympäristössä, mikä vei hänet nuorena paikallisjoukkue Lohjan Ankkoihin miesten 2-divisioonaan ja siitä eteenpäin Suomi-sarjaan. Norjan polku ammattimaalivahdiksi on todella yksilöllinen ja tietyllä lailla epätavallinen. Kuitenkin Norjan asenteessa ja ajattelutavassa on paljon opittavaa monille niistä, joilla on kova kiire kehittyä ja siirtyä nuorella iällä pitkien ajomatkojen päähän suurseuroihin. Loppupeleissä itse peli ja pelaaminen, ilo, nauttiminen sekä tietty stressittömyys palvelee usein juniorin kehittymistä ja antaa tälle valmiuksia vanhempana maalivahtina pärjäämiselle ja itseensä uskomiselle.


Comments


bottom of page