top of page

Entiset lupaukset – Viikon vinkki: Jäissä liikkuminen

Jääkiekkomaalivahdin jäissä liikkuminen kuuluu maalivahdin perusliikkumistekniikoihin. Jäissä tulisi liikkua silloin, kun ei ehditä liikkua ja sijoittua pystyssä kiekon linjalle. Myös kiekon ollessa maalin välittömässä läheisyydessä maalin edustalla on jäissä liikkuminen edullista, sillä kiekolla ei ole kulmaa nousta maalivahdin ylitse ja jäissä pysymällä saadaan lähipelitilanteessa jalkojen väli sekä alanurkat suljettuina kiekon maalinmenolta, kun reaktioaikaa on vähän.

Luonnollisesti maalivahdin ei ole edullista mennä jäihin etukäteen ennen hyökkäävän pelaajan laukausta, sillä etukäteen jäihin menemällä maalivahti altistaa maalin yläosan vapaaksi maalinteolle ja pelaajan on helppo kiertää jäässä etukäteen möllöttävä maalivahti ja tehdä maali tämän ohitse. Muutenkin maalivahdin olisi edullista pyrkiä liikkumaan pystyssä mahdollisimman pitkään, sillä luistinten terillä on usein helpompi liikkua ja sijoittua maali kokonaisvaltaisesti peittäen kuin polviltaan jäässä liikkuen, lähipelitilanteita lukuun ottamatta.

Jäissä liikkumiseen pätee samat lainalaisuudet kuin pystyssäkin liikkumiseen. Pystyssä liikkuessa luistimen terän ja jään väliin muodostuu kitkaa, jäissä liikkuessa kitkaa muodostuu patjan ja jään väliin. Kun vartalon painopiste saadaan siirrettyä jäässä liikutettavan kehonosan päälle kitka jään ja jäässä liikutettavan kehonosan välillä pienenee. Ylävartalon painon siirto ponnistuksen suuntaan on siis keskeisessä asemassa, jotta päästään liikkeelle jäissä polviltaan. Jäissä liikkumisen ponnistuksessa pätevät samat lainalaisuudet kuin kaikessa muussa toiminnassa, missä massaa pyritään saamaan liikkeelle. Ponnistukseen tulee lisää voimaa, kun ponnistetaan vartalon painopisteen alta. Mikäli tukipiste eli ponnistava jalka on vartalon painopisteen ulkopuolella, on jäissä vaikea päästä liikkeelle ja liikkuminen on epätaloudellista ja hankalaa.

Lyhyesti, Suuntaa liike päällä ja ylävartalolla, tuo ponnistava jalka vartalon alle, pidä keskivartalo tiukkana ja siirrä ponnistuksen jälkeen ylävartalon paino liukuvan jalan päälle. Muista myös tuoda ponnistava jalka liukuvan jalan viereen, jotta saat suljettua jalkovälin ja v-torjunta-asentosi pysyy kasassa. Ei muuta kuin treenaamaan!


留言


bottom of page